Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Vyse zminena V4 by se musela rozrust o jeste dva staty, aby fungovala. A to o Rakousko a Slovinsko. Neco jako moderni R-U, ale prosim nemyslete, ze se snazim znovuzrodit starou monarchii. Pouze stredoevropskou unii, ktera ma svou historickou spadovost. U Polska by to bylo trochu narocnejsi, sle naucili by se. Dale by musel odpadnout u nas porad zivy centralismus a nacionalismus, zavest lokalni spravy a zemske spravy, jako to bylo vlastne u nas zvykem do zalozeni prvni republiky, zavest opravdovy volny trh, zakon, individualismus, ne kolektivismus... Myslite, ze neco podobneho ma u nas sanci?

1 0
možnosti
Foto

Tam je navíc podstatný problém, že Rakousko má podobný názor na migraci a nedovedu si představit jakou by k opuštění EU a vytvoření nějakého jiného spolku měli motivaci.

0 0
možnosti
Foto

Pane Konopo nemyslím si, že bysme měli chtít hermeticky uzavřít hranice, ale přesně po tom spousta lidí volá.

To že je budeme monitorovat a toho kdo je překročí bez povolení zadržíme nijak nesníží počet migrantů u nás-co by to pomohlo v situaci kdy nefunguje deportace zadržených?

Vy říkáte, že bych měl doložit jak rychle by došlo ke zničení našich životů-nejde dokladovat něco co se nestalo.

Ostatně vy rovněž nedáváte důkazy o tom jak by to fungovalo v rámci V4.

Navíc je tam jsou další  problémy se kterým u V4 nepočítáte-to, že by to musely chtít ostatní země.

U takového Maďarska je to silně utopická zležitost-kdo by od nich přebíral migranty.

Pochybuji, že by s tím souhlasilo Polsko, už jen proto, že Poláků je v německu kolem 700 000-po Turcích je to největší počet z národnostních menšin (mimochodem předpokládám, že Čechů je tam nejméně 100 000). V okamžiku kdy by skončil volný pohyb osob v rámci EU a možnost pracovat bez povolení tak by se musela značná část Poláků, Čechů....vrátit.

Celá V4 pak i kdyby se dala do kupy nedosahuje ani počtem velikost jen Německa a ekonomicky jsou všechny země této skupiny závislé na zahraničních investorech a zejména na obchodu s EU, pokud u nás investují Číňané, korejci a další se zemí mimo EU tak jen díky výhodě bezcelního obchodu s EU.

Ne naše země je příliš malá na to aby se ekonomicky udržela sama, V4 je příliš ekonomicky slabá a příliš závislaá na obchodu s německem a spol. aby se mohla sama udržet.

A to co berete jako možnost co bysme mohli nabídnout už země jako Švýcarsko...dávno mají, ale k tomu mají silnou ekonomiku-nejsme schopni jim konkurovat.

0 2
možnosti
MK

Děkuji za komentář, pane Polický.

K Vašim připomínkám:

Já nevím, jestli spousta lidí volá po uzavření hranic do takové míry, aby neprokouzla ani ta příslovečná myš, spíše o tom pochybuji. Chtějí se prostě cítit bezpečně a vidět, že stát má dění na hranicích do velké, nebo alespoň přijatelné, míry pod kontrolou. Ano, někdy a někde může být dokonce efektivnější investovat přímo do zábran než se zabývat tím, co se zadrženými - když nefunguje deportace.

Nikdo po Vás nechce, abyste jste dokladoval něco, co se nestalo. Ale když tvrdíte něco jako: "Stane se toto a toto ...", myslím, že by bylo dobré podat alespoň nějaký relevantní argument, důkaz, indicii, který by Vaše tvrzení podpořil.

Říkáte, že nepodávám důkazy, jak by to v rámci V4 fungovalo. Ale pozor: já nikde ve svém článku NATVRDO netvrdím, že by to NAJISTO fungovalo. Prostě jenom připouštím, že by to MOHLO fungovat, stejně tak jako to, že by to MOHLO krachnout, i přes veškeré úsilí.

Že je Poláků v Německu hodně, v tom s Váma souhlasím. S tím ukončením volného pohybu osob v rámci EU to nevidím tak jednoznačně - pochybuji, že by Německo mělo zájem na tom, aby od nich naráz odešlo spousta dobrých pracovníků, kteří mají zásadní vliv na hospodářský chod země. Záleželo by to na ekon. zájmech obou stran, ale je samozřejmě možné, že by to mohlo být ovlivněno i politicky - ryze politickým rozhodnutím.

Celá V4 je, co se týče počtu obyvatel srovnatelná s Francií, VB a Itálií, to rozhodně není málo. V celní politice se nevyznám, ale existují nějaké nepřekonatelné překážky, proč nerealizovat bezcelní obchod, pokud by to bylo pro obě strany výhodné, např. na základě nějakých bilaterálních smluv?

Částečně s Vámi souhlasím v tom, že některé země mohou slušným a schopným lidem nabídnout dobré podmínky. Ale za předpokladu pokračování nynějším trendů EU, myslíte si, že to bude trvat dlouho? Ano, jsou tady země mimo EU, např. USA, Austrálie. Jenže vypracovat se v těchto zemích není vůbec snadné, a navíc, mají trochu odlišnou kultur

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Idealista a maximalista snažící se o rozumný kontakt s pevnou zemí. Se zálibou v hledání efektivních řešení problémů všeho druhu a překonávání skutečných výzev a hranic vlastních možností. Mám za to, že k dosažení i těch největších životních cílů lze dojít efektivní, pohodovou cestou bez toho, aniž by byl človek nucen jednat v rozporu se svými zásadami. Jasně, ne každý den je posvícení, ale bez alespoň špetky toho neurčita by život byl asi pěkná nuda. Oblíbený citát: "„Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac.

Seznam rubrik