Diskuse

Vysoké IQ aneb Co nám ještě chybí ke štěstí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen poznámku k umělé inteligenci,IQ neřeším, beztak je lepší výti s davem,což při průměrném IQ znamená povětšinou schopnost přečíst nepříliš rychle deník Blesk,dopočítat se drobných při vracení z jeho nákupu v trafice,zvládnout do sebe nafutrovat gábl lžící a večer mrknout na tv houna co nového a zábávného provádí pan Rychtář ve jménu IB (ne  to neznamená Investiční banka) ,takže víceméně žádný problém...

Umělá inteligence podobná té lidské je zatím na hodně dlouho nerealizovatelná.

Jakákoliv umělá inteligence bude totiž přísně logická,algoritmicky založená a uspořádáná,nezáleží na počtu souběžně používaných vláken(synapsí),jedná se vždy o sekvenční postupy,bez nahodilých či chaotických vlivů.Navíc pojem inteligence nemůžete vměstnat do výpočtové kapacity.

Lidská inteligence obsahuje i inteligenci sociální,osobnostní integritu,danou empirí vázanou vývoj na vlastní těla v čase,procesem stárnutí,dospívání,hormonální nerovnovnováhou,atavistickými a pudovými prvky biologické formy života.

U člověka dochází k předávání nezaměnitelných zkušeností spojených  pomocí smyslových vjemů,citové vazby budové po roky.Chybování a  iracionální jednání, které je založeno na přesvědčení  nikoliv znalosti je stroji naprosto cizí.

Vše lze zatím pouze simulovat,vkládat do systému prky entropie,nicméně nikdy stroj nemůže jednat z neznámých pohnutek či sebedestruktivně protože se mu prostě chtělo....

Závěrem,dokud stroji nelze položit otázku  kdo jsi a jsi živý a odpověd nebude pouhou aproximací přesvědčení o vlastním bytí,dokud stroj nedokáže závidět,nenávidět,radovat se ,bát se-citít chtíč ale i hrůzu při myšlence na smrt je umělá inteligence jen výpočtová kapacita naroubovaná na vyspělé heuristické algoritmy.

0 0
možnosti

Každý ať si vyje s jakými vlky se mu zlíbí - třeba s těmi konzumními :-)

JAKÝ je vůbec hlavní smysl vývoje umělé inteligence? Podle mne je to obecně snaha zjednodušit si život. Prostě chceme, aby umělá inteligence zvládala podobné a v leččems náročnejší úlohy než jsme schopni doposud. Efektivnějším způsobem. To zahrnuje také obejití určitých nevhodných lidských vlastností (např. ta Vámi zmíněná iracionalita). Takový dobře fungující umělý systém za Vámi nepřijde s žádostí o dovolenou, nebude roznášet drby a dělat dusno na pracovišti. Nevidím proto jediný dobrý důvod, proč se vůbec pokoušet do umělých systémů implementovat Vámi zmíněné vlastnosti lidské inteligence.

Ano, dokážu si představit, že by pro některé typy úloh bylo vhodné, kdyby systém VYKAZOVAL běžné lidské chování, např. v opatrovnictví. Toto chování lze ale NAPODOBIT, jak sám píšete, což mi přijde jako plně dostačující řešení. 

Co se týče struktury umělého systému, nechápu, PROČ by nemělo být možné vytvořit výkonný, silně paralelizovaný systém, založený třeba na zcela jiném modelu než je model neuronu a synapsí. PROČ by se dle Vás muselo jednat vždy a pouze o sekvenční postupy?  Co jste konkrétně myslel větou: "Navíc pojem inteligence nemůžete vměstnat do výpočtové kapacity" a proč je to dle Vás důležité?

Ještě krátká poznámka ohledně té zmiňované iracionality:

Umělý systém se může chovat logicky a iracionálně (z našeho pohledu) ZÁROVEŇ. Např. tehdy, pokud by dostal úlohu, k jejímuž vyřešení by použil lidsky nevhodné řešení (např. kdyby někoho zabil).

1 0
možnosti
Foto

Hlavní balvan úrazu je v tom, že ono mýtické IQ je ve skutečnosti náhodné číslo, které bylo vynalezeno jen proto, aby se podivínům, asociálům, bláznům a magorům dostalo aspoň nějakého zadostiučinění ;-D;-D;-D;-D

2 0
možnosti

Skvělá ironická poznámka ;-D

1 0
možnosti

..vybodněte se na kcy závistivců...a mrkněte třeba semhle...

http://www.mensa.cz/volny-cas/archiv_setkani/index.html/

2 0
možnosti

Já tedy Mensátor nejsem, ale třeba si někdy ty testy zkusím udělat, projdu, a na to setkání se podívám. V každém případě díky za tip.:-)

1 0
možnosti
Foto

J41a31n34a 62M28a21j63o45v28á

12. 11. 2015 18:05

Obecně je užitečné naučit se nebrat život zas tak vážně. A neprožívat prostě ani to IQ. Každá odlišnost jednotlivce tak trochu vyděluje z běžného světa.

No a?

0 0
možnosti

Každý má představy o životě jiné. Baví-li někoho prožívat výši svého IQ (nebo prohraný fotbalový mač), nechť to klidně dělá.;-)

2 0
možnosti
Foto

Vona se z ničeho nemá dělat věda, ani z vědy ne, natož ze života. :-)

2 0
možnosti

Dodatek: Je znám pojem umělá inteligence, ale nevím, že by se používalo sousloví umělá moudrost.

1 0
možnosti

Možná proto, že moudrost byla a (zatím) stále je vlastnost, přisuzována pouze (některým) zástupcům lidského rodu. Ale kdo ví, třeba to někdy bude i jinak.

0 0
možnosti

Zareaguji pouze na odstavec, kde hovoříte o moudrosti a inteligenci a o tom, jestli se skutečně chytrý člověk vytahuje či ne. Spisovatel Jan Procházka kdysi odpověděl na názor jisté mladé ženy, že opravdu dobří umělci jsou skromní. Řekl asi toto: Znám dobré skromné umělce, dobré neskromné umělce, špatné skromné umělce a špatné neskromné umělce. A dodal, že věc stojí jinak: Jsou dobří a špatní umělci a skromní a neskromní lidé.

A vztah mezi chytrostí, rozumem a moudrostí půvabně vylíčil v apokryfu "Agathon čili O moudrosti" Karel Čapek. Vyšel z toho, že protivou k chytrosti je hloupost, protivou k rozumu je bláznovství a zeptal se, co je ale protivou k moudrosti? V apokryfu dále stojí, že jsou myšlenky, jež nejsou ani chytré, neboť jsou příliš prosté, ani nejsou rozumné, ježto se podobají bláznovství, a přece jsou moudré. Když si přečtete apokryf celý, musí vás napadnout, že moudrost patrně nemá mnoho společného s inteligencí, která se dá změřit a vyjádřit jakýmsi kvocientem. Moudrost je podle mého koktail smíchaný z inteligence, citů a citlivosti, vnímavosti, pochopení, empatie a specificky zpracovaných zkušeností a jako taková nemůže být stvořena uměle, pokud stroje nebudou mít schopnosti obsáhnout všechny mnou vyjmenované ingredience a také ty, na které jsem zapomněl.

4 0
možnosti

Trefně vyjádřeno R^

Nevidím, že bychom byli vzájemně v rozporu.

1 0
možnosti
Foto

J80a75n 50F88i90k80á24č55e31k

12. 11. 2015 16:27

Nemyslím, že tohle je popis inteligence. On i ten Einstein byl "líný pes", což o něm prohlásil jeho učitel matematiky Minkowski. :-)

Taky jsem měl jednoho kamaráda, který byl vlastně pomalý. Programoval 3x pomaleji než špičkoví programátoři, ale nakonec měl program hotový daleko dřív než oni, protože jednak neudělal skoro nikdy žádnou chybu a druhak současně myslel, když programoval podprogram na dvě další úrovně programu.

Byl pomalý, leč nakonec daleko nejrychlejší. Sehnal jsem mu kdysi velmi dobře placené místo, a když ho vzali, postupně propustili 4 programátory, protože je nahradil. :-)

0 0
možnosti

No a to je inteligence.

0 0
možnosti
Foto

J82i62ř47í 10T24u10r68n38e16r

12. 11. 2015 15:46

Jako většina zevšeobecňujících interpretací  i tato má své slabiny, to co popisujete tak může být, ale také nemusí. Už jenom proto, že vlastní hodnota IQ je jedním z  více kritérií, které člověka determinují. Je nějaká sociální inteligence, abstrakce, dedukce, jsou různá nadání a dispozice , stejně tak indispozice. 

Souhlasím však s konstatováním, že to všechno lze využít, stejně jako "promarnit" což ovšem není žádný zločin.

2 0
možnosti

Pozor na implikaci - v tom prvním odstavci popisuji, že POKUD máte takové a takové znaky, POTOM je pravděpodobné, že jste vysoce inteligentní člověk. Jinak s Váma souhlasím v tom, že i vysoce inteligentní člověk se může chovat i dost odlišně.

Podle mých informací někteří odborníci považují vysoce talentované lidi téměř za jiný živočišný druh - viz. ten odkaz.;-)

0 0
možnosti

Vysoký IQ je tragedie.

Mít IQ 130 a výš je ještě horší než mít IQ 70 a níž, protože ti hloupí si to tak neuvědomují a netrpí takovou bolestí z osamění.

1 0
možnosti
Foto

no ještě, že jsem skončil na 128, takže jsem úplně v pohodě ;-D;-D;-D

1 0
možnosti