Názor známého česko-amerického ekonoma prof. Milana Zeleného na budoucnost EU

V souvislosti s aktuálními událostmi jsem se zeptal na budoucnost EU člověka, který mj. patří k vůbec nejcitovanějším českým ekonomům.

Osobnost Milana Zeleného asi není třeba většině lidí nějak zvlášť představovat. Je to známý česko-americký ekonom, profesor systémů řízení, autor řady odborných publikací, studií a knih. Jako vysokoškolský učitel působí na několika univerzitách po celém světě, včetně ČR (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně), USA, Číny a Brazílie.

Bližší informace najde laskavý čtenář např. zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milan_Zelen%C3%BD

http://www.milanzeleny.com/cs-CZ/stranky/1/-/1/18/profil

http://blog.aktualne.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=2783

 

Na jeho blogu vyšel v roce 2008 velmi zajímavý článek, týkající se mj. také možné budoucnosti ČR vzhledem k budoucnosti EU. Autor v něm zmiňuje možnost rozpadu EU do jednotlivých regionů. Jedním z těchto regionů je Středoevropská unie, do které by naše země patřila.

Věty ze závěru článku:

„Osobně nevidím v české zahraniční politice naléhavější projekt, než formaci silného středoevropského seskupení právě ve chvíli, kdy každý patří někam a nikdo již nemůže sedět obkročmo na zdi a usmívat se potměšile na obě strany – pokud není Čínou, USA nebo Ruskem. Ale ani tehdy ne: globální společnost vyžaduje globální politiku.“

Článek lze najít zde:

http://www.milanzeleny.com/cs-CZ/stranky/1/-/0/81/strategicka-geopolitika

http://blog.aktualne.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=4406

 

Pana Zeleného jsem se zeptal, jestli by vzhledem k aktuální situaci např. ještě něco nedoplnil nebo více nerozvedl. Pan Zelený k tomu poznamenal následující:

EU se nemusí rozpadnout zpět do jednotlivých národních států, ale do společenství regionů. Jedním z nich může být zmíněná Středoevropská unie, stejně jako Středozemní a Severoevropská. Jen Německo se nikam nehodí a bude i nadále slábnout. Vidíte už i regionální tendence Katalánska, Skotska, Severní Itálie, atp. Slováci, Maďaři, Češi, Poláci, Slovinci a Chorvati jsou si kulturně blízcí a s nikým jiným v Evropě nesdílejí své základní hodnoty.

Oslabení národního státu nelze docílit směrem nahoru, tj. posílením byrokratického slepence superstátu, ale hlavně dolů, posílením samosprávy regionů. Autonomní regiony mohou spolupracovat, ale integrované národní státy mohou být pouze solidární. Spolupráce a solidarita jsou nebe a dudy. Představuji si spoluprácí regionálních společenství jako slibnou budoucnost Evropy. NATO a EHS mohou být zachovány. Spolupráce Čína-USA-Rusko pak zajistí mírovou stabilitu i pro Evropu.

 

Děkuji za pozornost a přeji hezký den

Autor: Michal Konopa | čtvrtek 1.10.2015 9:23 | karma článku: 23,92 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Michal Konopa

Potkanova odpověď

27.9.2017 v 16:58 | Karma: 38,49

Michal Konopa

Karma? Děkuju, nechci.

17.7.2017 v 10:45 | Karma: 14,44

Michal Konopa

Nejsou lidi

19.4.2016 v 10:18 | Karma: 23,85

Michal Konopa

Perfektní ráno

22.2.2016 v 10:05 | Karma: 11,39
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Idealista a maximalista snažící se o rozumný kontakt s pevnou zemí. Se zálibou v hledání efektivních řešení problémů všeho druhu a překonávání skutečných výzev a hranic vlastních možností. Mám za to, že k dosažení i těch největších životních cílů lze dojít efektivní, pohodovou cestou bez toho, aniž by byl človek nucen jednat v rozporu se svými zásadami. Jasně, ne každý den je posvícení, ale bez alespoň špetky toho neurčita by život byl asi pěkná nuda. Oblíbený citát: "„Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac.

Seznam rubrik