Michal Konopa

Upgrade hodnocení blogových článků

23. 11. 2015 11:08:39
Existuje způsob, jak upgradovat systém hodnocení článků na blogu tak, aby to vedlo k větší celkové spokojenosti? Při zachování co největší jednoduchosti? Možná ...

Kolega bloger Pavel Hewlit před nedávnem ve svém článku znovu oživil téma karmy. Celkově s ním souhlasím. Karma mě určitě také potěší – asi jako většinu autorů zde, ale abych se kvůli její výši zaměřoval na tzv. vděčná témata, k tomu doufám nedojde (prosba: pokud byste někdy narazili na článek, který jsem dle vás napsal hlavně kvůli vysoké karmě, neváhejte mi to sdělit!).

Jak se dá vlastně intuitivně chápat karma? Já osobně ji intuitivně chápu jako jakési celkové, nestrukturované hodnocení článku. Nestrukturované proto, že v sobě již implicitně zahrnuje všechna, obecně nutně subjektivní kritéria, která měla na hodnocení vliv. Člověk si přečte článek, zhodnotí jej dle svých kritérií, a rozhodne se: buď karmu dá nebo ne. I přes principiální subjektivitu hodnocení jednotlivých článků se však dle mého názoru určitá, často používaná kritéria najít dají.

Kritéria hodnocení článků

V Čechách tradičně velmi oceňujeme humor. Každému článku by jistě neměla chybět také jistá míra autentičnosti, ne pouhé přeformulování článku cizího bez toho, aniž by autor přidal nějakou vlastní hodnotu - to mi nepřijde smysluplné ani správné.

Snad nejčastějším typem článků na blogu jsou různé úvahy adresující aktuální společenská témata, často politického charakteru. U nich čtenáři vysoce oceňují, mimo své názorové shody s autorem – což je samozřejmě ryze subjektivní kritérium, shodu s realitou a objektivitu. Pokud je taková úvaha navíc psána s humorem a nadhledem, je vysoká karma velmi pravděpodobná.

Na blogu existuje též řada článků jiného typu než je úvaha, a to poměrně kvalitních. Mají ale karmu (a často i četnost) relativně nízkou, protože jdou mimo hlavní „chuťový trend“ většiny čtenářů. Tyto články lze velmi zhruba rozdělit do 2 základních kategorií:

1) naučné, informačně hutné články pro relativně úzký okruh zájemců v dané oblasti. Informačně hutné mohou samozřejmě být i jiné typy článků, např. úvahy.

2) umělecky laděné články, jako např. fotoblogy, básnická tvorba, povídky apod.

Kromě obsahových kvalit by neměly chybět ani kvality týkající se vlastního zpracování. Sem patří v prvé řadě pravopis a gramatika. Článek by měl být též přehledně rozdělen na odstavce, případně na jednotlivá pokračování, je-li to vhodné. Namrskat několik stránek do jednoho odstavce odradí asi většinu čtenářů – bez ohledu na kvalitu vlastního obsahu. Nakonec zmíním ještě délku článku. Z osobní zkušenosti vím, že dočíst do konce články delší než 2 stránky může být pro většinu čtenářů celkem náročné. Existují výjimky – jedná se většinou, hlavně po stylistické stránce, o VELMI kvalitní články již „zaběhnutých“ autorů.

Shrnuto:

  • vtip, humor
  • autentičnost
  • shoda s realitou
  • objektivita
  • informační hodnota (naučné články)
  • umělecká hodnota
  • pravopis a gramatika
  • přehlednost
  • přípustná délka

Z logiky věci plyne, že pro hodnocení velké většinu článků bude vhodná pouze určitá podmnožina výše zmíněných kritérií. Rozhodnutí, která kritéria hodnocení použít pro ten který článek je do značné míry subjektivní záležitost, a i z tohoto důvodu bych nechal čistě na autorovi, která hodnotící kritéria hodlá čtenářům nabídnout – třeba žádná (kromě karmy). Podobně jako komentáře, jejichž povolení je také čistě na úvaze autora.

Pár slov k negativní karmě

Téma záporné karmy bylo na blogu před nějakým časem trochu rozebíráno, např. zde nebo zde. Já osobně bych ji, sice zřídka kdy, ale přesto použil. Nicméně, (prozatím) bych ponechal její povolení čistě na autorovi – jako ostatní, výše uvedená hodnotící kritéria. Může to sice působit tak, že čtenářům bude omezena možnost celkového negativního ohodnocení, ale uvědomme si, že vlastní nepovolení negativní karmy již samo o sobě dost o článku a jeho autorovi vypovídá (ovšem i zde platí ta obligátní věta výjimkách). Když to navíc zkombinujeme s celkovými přehledy takovýchto článků spolu s možností jejich uživatelského odfiltrovávání, nebudou nás takové články prakticky vůbec otravovat, na úkor těch ostatních.

Navržení a rozhodnutí o tom, která hodnotící kritéria dát na finální (ale časem klidně rozšiřitelný) seznam, by mělo být společným konsensem blogerů, čtenářů a administrátorů. Realizovaným také třeba prostřednictvím anket.

K čemu je to ale všechno dobré?

Cílem upgradu je především zpřesnit a rozšířit systém ohodnocení článků na blogu, při zachování jeho jednoduchosti a svobody použití jednotlivých hodnotících kritérií – jak pro blogery, tak pro čtenáře.

V dlouhodobějším horizontu by to mohlo přispět k:

  1. Vyšší celkové kvalitě článků
  2. K možnosti efektivnějšího výběru článků k přečtení dle preferencí jednotlivých čtenářů
  3. Inspirace pro jiné – např. příchod dalších kvalitních blogerů, glosátorů atd.
  4. ...

Narovinu - nemyslím si, že vypsaní, zkušení a „zaběhnutí“ autoři nějak zásadně změní pod vlivem upgradu hodnocení svou budoucí tvorbu, ale těm, kteří se teprve zabíhají, by to pomoci mohlo. Je přeci jenom jednodušší kliknout na příslušné hodnocení než psát komentář.

Závěrečná poznámka pro blogery, čtenáře, adminy a programátory

Je mi jasné, že admini a programátoři mají problémů k vyřešení/vylepšení více než dost, a že značná část uživatelů, kteří takříkajíc není od fochu, neumí již z principu možnou náročnost jejich práce dost dobře posoudit.

Osobně jsem jako programátor pracoval (a pravděpodobně ještě nějaký čas budu). Věřte proto, že není vždy lehké udržovat, opravovat a aktualizovat kód, jehož autorem nejste vy (pokud ovšem máte obecně problém přečíst kód sami po sobě, měli byste se nad sebou minimálně zamyslet). Rovnou zapomeňte na to, že výstupem člověka, který se programováním i delší čas živí, nutně bude technicky správný, dobře navržený, snadno udržovatelný a čitelný kód! Občas je ten kód dokonce tak zprasenej, že je zralej na přepsání – pokud na to ovšem máte nějaký časový prostor. A ten bývá obvykle nesnadno k dispozici – šéf může mít o využití vašeho času a prioritě prací poněkud odlišné představy než vy.

Já nevím, zda mají programátoři blogu úplně ty samé problémy, které jsem popsal výše, možné to však samozřejmě je. Na druhou stranu, i mě osobně přijde, že některé věci by mohly probíhat rychleji. V této souvislosti by možná nebylo špatné, pokud by měli blogeři a čtenáři trochu konsolidovanější přehled o nově plánované funkcionalitě. Vždyť se ta funkcionalita dělá hlavně pro ně. Např. formou k tomu určené speciální sekce „Plánujeme“, „Chystáme“, apod. A naopak, aby měli všichni konsolidovanější přehled o námětech na vylepšení blogu jdoucích od samotných uživatelů – též třeba formou k tomu určené speciální sekce, např. „Vaše náměty“ apod.

Prostě a jednoduše, skvěle fungující, inovativní blog s vysokou čteností a souvisejícími smysluplnými aktivitami (jako např. Letní povídka) by dle mého názoru měl být společným dílem jak adminů a programátorů, tak blogerů a čtenářů. Dílem jedné společné komunity.

Děkuji vám za pozornost a přeju hezký den

Autor: Michal Konopa | karma: 8.74 | přečteno: 252 ×
Poslední články autora