Nejsou lidi

19. 04. 2016 10:18:45
„Rozjíždím projekt X a zoufale sháním slušné a schopné lidi! “, psal dlouholetý kamarád Honza. Jiný známý si v tom udělal trochu statistiku: z lidí, kteří něco přislíbí, se jich za 14 dnů ozve asi tak 10% a zhruba 1% ...

... potom přijde s něčím reálně použitelným.

Co vlastně stojí za tak malou angažovaností lidí v Čechii, ať už se jedná v podstatě o cokoliv, kdy je třeba vykonat něco konkrétního? Něco víc než jen sesílání blahosklonných mouder z klávesnicového Olympu diskusních polobohů? Často slýcháme kouzelnou formulku: „Nemám čas“. Jenže čas je otázkou priorit. Takže, volně přeloženo, to znamená: „Mám jiné priority.“ A mezi těmito prioritami moc často nechybí právě ta klávesnicová, často i několikahodinová, poctivě vykonaná šichta, ať už na Facebooku či jiných sociálních sítích, blozích, zpravodajských serverech, ... každému, co po jeho chuti dobré jest. Ti největší borcí to potom ještě dokážou prakticky libovolně kombinovat během pracovní doby v „normálním“ zaměstnání.

Jasně, hledáme prostě rozptýlení, trochu úniku a odpočinku od našich každodenních pracovních a leckdy i rodinných starostí. Střední a vyšší střední socioekonomická třída má již relativně dost peněz na to, vybrat si z ohromného množství různých druhů zábav a rozptýlení přesně podle svého gusta. A tak jezdíme kdekam (včetně vzdálenějších destinací, např. Srí Lanka nebo Maledivy), zkoušíme kdeco, např. bungee jumping nebo paragliding, kupujeme si kdeco, např. silné auto, které má styl, nový chytrý telefon s ještě více cool-funkcemi a brutální výdrží baterie, nebo zvířátka (aby potom některá z nich skončila v kontejneru, až nás přestanou bavit), konzumujeme kdeco, např. tvrdý alkohol, cigára a drogy, spíme s kdekým (bez komentáře :)). Ovšem, soudě alespoň dle vysoké rozvodovosti a téměř 3x vyšší spotřeby antidepresiv, než tomu bylo před 15-ti lety, nám to všechno asi moc pocitu štěstí a osobní pohody nepřináší. Dovolená, kde jsme byli minule, už není dostatečně atraktivní, nový chytrý mobil už není dostatečně cool, auto se okouká (stejně jako manželka). Po čase je to všechno takové nějaké nudné. Co můžeme mít snadno a rychle, to pro nás také snadno a rychle ztrácí hodnotu. A tak se honíme za ještě lepší dovolenou, za ještě větším adrenalinem, za ještě více zážitky, za ... (čím vlastně?) až se dostaneme do stavu, kdy se již vlastně nebudeme moci mít lépe. Co přijde potom? Umřeme na celkovou znuděnost? Těžko říct, ale myslím, že vnitřní prázdnotu ryze konzumní zábavou dlouhodobě naplňovat nelze. Někdo si to uvědomí až na smrtelné posteli. A když se pak ohlídne za svým životem, nebývá příliš spokojen. A ani všechny prachy na celým světě mu ten čas už nevrátí – celý život se honil za ... ani vlastně nevěděl čím. Trochu smutnej konec, že jo? Občas proto nezaškodí zastavit se, otočit se a trochu si prohlédnout svou minulost. A zeptat se sám sebe: opravdu tohle chci? Proč vlastně dělám to, co dělám? Co vlastně od života čekám?

Výše uvedený popis konzumenta jsem záměrně trochu přehnal. Mám však pocit, že pro některé lidi, a není jich úplně málo, je to poměrně výstižné - miliardářem snadno a rychle. Nevím jak vy, ale já osobně si nedovedu moc představit, že bych třeba jenom jeden měsíc vyloženě cíleně relaxoval, v tom obvyklém slova smyslu: povaloval se na pláži v luxusním letovisku, pojídal tamní pochoutky a chlastal archivní víno, přes den vyrážel na výlety a v noci do bordelů. Spíše naopak – můj život by se asi příliš nezměnil. Pravděpodobně bych dál dělal na tom, co mě baví a co mi přijde smysluplné a užitečné. Z podobného důvodu, jakési potřeby vnitřního naplnění, nemalý počet i VELMI bohatých lidí věnuje své peníze např. na charitativní účely a vůbec žije poměrně aktivně, např. Bill Gates. Zde se trochu zastavím: je totiž obrovský rozdíl mezi tím, když své peníze „jenom“ na něco věnujete, a tím, když skutečně přiložíte vlastní ruku ke společnému dílu (pokud tedy ta vaše ruka není kontraproduktivní). Když se ozářeni stolní lampou v pokročilé večerní hodině snažíte kombajnem svých znalostí, vědomostí a zkušeností vymlátit zrno řešeného problému, které najde své spotřebitele. Nikoliv proto, že musíte, ale proto, že chcete.

Možná, že někteří z vás také časem objeví, že i jiné činnosti, než je sledování Youtube videí, které mají rádi, se také dají velmi dobře skloubit s jejich všeobecnou smysluplností a prospěšností. A že nezřídka kdy to bývá i zábavné a vzrušující. No, minimálně stejně tak jako psaní komentářů do diskusních fór, z nichž valnou většinu stejně ostatní během 3-5 minut úspěšně zapomenou včetně vašeho jména. Zábava sama o sobě je sice fajn věc, ale teprve smysluplnost tomu přidává ten správný životní říz a touhu nepřestat i navzdory mnoha velkým překážkám a úskalím. No a pokud toto všechno děláte obklopeni těmi správnými lidmi, co víc si od života vlastně ještě přát?

Mějte se pěkně :)

Autor: Michal Konopa | úterý 19.4.2016 10:18 | karma článku: 23.85 | přečteno: 3451x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 209 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 935

Idealista a maximalista snažící se o rozumný kontakt s pevnou zemí. Se zálibou v hledání efektivních řešení problémů všeho druhu a překonávání skutečných výzev a hranic vlastních možností. Mám za to, že k dosažení i těch největších životních cílů lze dojít efektivní, pohodovou cestou bez toho, aniž by byl človek nucen jednat v rozporu se svými zásadami. Jasně, ne každý den je posvícení, ale bez alespoň špetky toho neurčita by život byl asi pěkná nuda. Oblíbený citát: "„Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...