Michal Konopa

Vyzkoušejte si: Minitest pro připuštění k hlasování o věcech EU

25. 06. 2016 19:37:13
Nebojte se, žádný takový test, kterým by se museli voliči nejprve kvalifikovat pro postup do volební místnosti, neexistuje. Tedy alespoň v to pevně doufám. Víme ale s určitostí, že tomu tak někdy nebude v budoucnu?

Obzvlášť, když voliči jsou jaksi méně informovaní a nehlasují podle toho, co je evidentně „pravda pravdoucí“ (a co stálo nepochybně hromady peněz)? Není přeci možné, aby hlasující nevěděli, o čem vlastně hlasují, a potom se náramně divili dopadu své volby. Pak se objevují různé výmluvy, vypisují se různé petice za opakování referend, když to nedopadne podle představ poražené strany, lidé se chtějí různě odpojovat a zase připojovat ... Zkrátka a dobře, je v tom všeobecný bordel. A bordelu je třeba co? No jasně, že předcházet.

Zkusme si proto nanečisto vyplnit krátký test, který nám může hypoteticky v budoucnu předložit volební komisař a jehož úspěšné zvládnutí nám, kromě platného občanského průkazu, zajistí volný přístup k urně.

1. Co je to EU?

a) Německý výraz (vyslovujeme: „oj“) pro údiv nad nenadálou situací (tím není myšlen konkrétně BREXIT). Obdoba českých výrazů: „kurňa“, „ty brďo“, „ty vogo“, „ty bláho“, apod.

b) Zkratka názvu: Evropská unie

c) Zkratka názvu: Ekologická univerzita. Soukromá vysoká škola, částečně financovaná z OSF, vychovávající budoucí odborníky v oblastech ekologie, hlavně pak globálního oteplování (navazující magisterský program).

2. Kdo je současným předsedou Evropského parlamentu?

a) Josef Švejk

b) Lubomír Štrougal

c) Martin Schulz

d) Bill Gates

e) Barack Obama

f) Jiří Paroubek

3. Jean-Claude Juncker je:

a) Německý střemhlavý bombardovací letoun 2. sv. války (zúčastnil se také bitvy o Británii, kde se však příliš neosvědčil)

b) Trenér belgické fotbalové reprezentace

c) Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina a blízký Putinův přítel

d) Současný předseda Evropské komise

e) Švýcarský psychoterapeut a zakladatel analytické psychologie

f) Hvězda akčních filmů

4. Které město se neoficiálně nazývá hlavním městem Evropské unie?

a) Kábul

b) Brusel

c) Washington, D.C.

d) Bratislava

e) Benátky (nad Jizerou)

5. (Bonusová) Co nepatří mezi ostatní?

a) Berlín

b) Londýn

c) Neapol

d) Paříž

e) Brusel

f) Řepice

Za každou správnou odpověď na první 4 otázky je 1 bod, za správnou odpověď na bonusovou otázku jsou 2 body. Pro úspěšné zvládnutí testu je zapotřebí dosáhnout alespoň 50% úspěšnosti, tj. alespoň 2 body ze 4. Bonusová otázka se do celkového počtu otázek nezapočítává, body z ní se však do celkového počtu bodů započítávají (proto je to bonusová otázka).

Při vyplňování testu bude na stole pouze:

  1. Test
  2. Psací potřeby (ne radiopentilky!)

Každý účastník je navíc snímán kamerovým systémem.

Časový limit, do kterého je třeba test zvládnout, je věcí volební komise - záleží na aktuálním vytížení místnosti a uzavírací době. Pokud budete mít pocit, že jste neměli dostatek času v klidu test vyplnit, promptně se obraťte na zmocněnce pro lidská práva, který by měl být ve volební místnosti taktéž přítomen. Pokud není, kontaktujte ombudsmana (ne, to není druh motejla).

Tak zlomte vaz!

Autor: Michal Konopa | karma: 25.85 | přečteno: 964 ×
Poslední články autora