Michal Konopa

Potkanova odpověď

27. 09. 2017 16:58:11
Tento článek je mou reakcí na článek kolegy blogera Davida Vlka: „Smrt Havlova přítele zase vylákala potkany z kanálů“.

Milý Davide,

i já považuji Jana Třísku za vynikajícího herce, jednoho z našich vůbec nejlepších v dějinách. Jeho postavy měly styl a hloubku – od temného Široka přes učitele Igora Hnízda až do současnosti. Jaký to byl ve skutečnosti člověk, upřímně řečeno, nevím, ale v každém případě si nemyslím, že by to byl nějaký podrazák a hajzl. To, že se kamarádil s Václavem Havlem, je prostě jeho osobní věc a nijak ho to v mých očích nesnižuje. A stejně tak doufám, že vynikající herečku Jiřinu Bohdalovou nesnižuje ve Vašich očích to, že se kamarádí se současným prezidentem Milošem Zemanem, nebo snad ano?

Vadí Vám, jak se vyjadřují čtenáři Novinek a jiných serverů na Třískovu adresu. Dokonce o nich píšete jako o potkanech. Pak mi ale řekněte, co jsou zač lidé, kteří vyjdou ven demonstrovat proti výsledkům regulérních demokratických voleb, vyvolávají konflikty a ničí, na co přijdou? To je přece ještě 100x horší, protože tito jedinci útočí na samotnou podstatu toho, co dělalo Západ Západem. Na svobodu osobní volby, na přirozenou pluralitu názorů. To jako když vyhraje volby TOP 09 tak půjdu a rozflákám první výlohu, která mi padne do rány, protože si jaksi nepřeju, že lidé volili tak, jak volili? Cítíte tu neuvěřitelnou absurditu a nebezpečnost? Já ano, a to nejenom proto, že toto se odehrávalo v samotné kolébce demokracie při prezidentských volbách, v menším podání ve Velké Británii při volbě o brexitu a očekávám, že podobné „protesty“ proběhnou téměř jistě také u našeho západního souseda po úspěchu Afd. Jako by se to pomalu stávalo normou – v západním světě!!! Davide, já bych se fakt nerad dožil toho, aby mi někdo pro to, že jsem zvolil stranu X, zapálil auto. Stejně tak ani Vy byste si asi nepřál, abyste se po vyřčení toho, že jste zvolil stranu Y, probudil s rozbitou kebulí na Bulovce.

Vůdcové s „pevnou pěstí“ ...

Myslím, že naprosto nezbytným předpokladem pro úspěšnou funkci jakéhokoliv vedoucího pracovníka je určitá míra rozhodnosti a konzistence v názorech. Havel, Klaus a Zeman toto podle mne splňovali všichni bez rozdílu. A přitom si nevzpomínám, že by někdo z nich někdy ukazoval tu pověstnou pevnou pěst. Pevnou pěstí nám před xichtem naopak máchá nynější francouzský prezident Emmanuel Macron, který mj. pohrozil, že pocítíme důsledky za nepřijímání migrantů.

Nevím, kdo bude sedět na Hradě další funkční období, ale dovedete si, Davide, představit, že to bude někdo tak nerozhodný a ve vlastních názorech naprosto nečitelný, jako Bohuslav Sobotka? Já ne.

A ještě něco málo k těm věčným půtkám okolo komunismu a antikomunismu ...

Přesto, že jsem poměrně silně pravicově orientován, udělal jsem si čas a přečetl oba díly autobiografické knihy „Kronika zoufalství a naděje“ od dlouholetého člena KSČ Valtra Komárka. Byla výtečná. Totéž bych naprosto vřele doporučoval členům obou táborů, kteří si ještě uchovali alespoň zbytky zdravého rozumu. Třeba by potom někteří z nich přišli na to, že ať už zemanovec nebo odesák, babišovec, topkař, okamurovec anebo komunista, ... tak většina z nich není černá ani bílá, ale pohybuje se v určitých odstínech šedé. Že třetina z nich kouří, třetina z nich si s nevěrou příliš hlavu neláme, řada z nich moc chlastá, když dostanou pokutu nebo sledujou Vencu Moravce, nadávají podobně ... Zkrátka a dobře, že člověka nelze ani zdaleka soudit jenom dle jeho politických názorů!

Mimochodem, Davide, víte, co Komárek prohlásil, když poprvé přijel do SSSR? „Jestli tohle je socialismus, tak jsem rozhodně proti!“

Příjemný den

Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.

Voltaire

Autor: Michal Konopa | karma: 38.49 | přečteno: 1799 ×
Poslední články autora