Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy Konec manipulace – už s vámi nebudou orat!

Aneb: Jak se stát komunikační šelmou a vyběhnout s blbečkama, kteří jsou přesvědčeni o své bezmezné, povětšinou nejenom diskutérské genialitě.

Už se vám to pravděpodobně párkrát stalo: Střetli jste se, ať už přímo tváří v tvář anebo jenom u klávesnice, s někým, jehož rozumové schopnosti byly evidentně hluboko pod rozsah toho, jak se dotyčný navenek prezentoval. Oplýval, oproti vám, však jednou zásadní diskutérskou výhodou – ovládal, někdy až s ďábelsky řemeslně vypiplanou schopností, něco, čemu se říká: řečnické triky.

Co to je? Jednoduše řečeno, jsou to prostředky, které porušují (někdy až velmi brutálně) elementární zásady slušné diskuse (najděte si je!). No a tato kniha je především o tom, jak takové řečnické triky v praxi vypadají, jak se jim efektivně bránit, jak v diskusi alespoň neprohrát a jak dát blbounovi obecnému s hypertrofovaným egem důrazně na srozuměnou, aby se napříště ani nepokoušel o nějaké trikaření s vámi.

 

Historie řečnických triků - od antiky po moderní svět

Po nutném vysvětlení a vymezení základních pojmů, jako např. manipulace vs. motivace, dialektika, eristická dialektika, sofistika aj., se autor směle pouští do historie. Od velikánů Antiky, např. Sokrata, Aristotela, Cicerona přes Machiavelliho, Schopenhauera, Karla Čapka až po dnešní, pro většinu čtenářů asi ne úplně známé autory (snad vyjma Františka Koukolíka). Prezentuje a přežvýkává jejich názory a idey do podoby srozumitelné pro běžného člověka. Řada těchto velikánů historie měla určitou svou soustavu (nebo výčet) řečnických triků, triky z různých soustav se významově různě překrývaly anebo splývaly. Autor poctivě a přitom s lehkostí popisuje jednotlivé triky z různých soustav, uvádí jejich vzájemný vztah a podává jednoduché, vysvětlující příklady z běžné komunikace, někdy velmi trefně humorné (např. trik H38). Jen tak pro zajímavost: kniha popisuje celkem 128 řečnických triků. Autor se poctivě snaží na nic podstatného u nich nezapomenout.

V této části knihy přitom zdaleka nenajdete „pouhopouhý“ výčet triků, ale také spoustu věcí „okolo“, které společně utvářejí širší náhled na psychologii mezilidské komunikace.  Vše napsáno jednoduše a normálně lidsky srozumitelně – bez formalistických kudrlinek sobotkovského stylu a nánosu patosu literatury především americké provenience.  Nemusíte se tedy bát, že by vám autor nějak naznačoval, že po přečtení této knihy se stanete živoucí legendou na věčné časy a nikdy jinak, anebo že si kvůli vám budou ženský trhat rodidla nebo muži své peněženky.  

Zde je třeba vyzdvihnout jednu věc. Pročíst takovou haldu pramenů a analyzovat informace v nich nezvládne jen tak někdo. Je obdivuhodný výkon oškrábat tyto informace od slupky balastu, od dávné téměř nesrozumitelnosti a obšírnosti, vytáhnout z nich to nejpodstatnější a zpřístupnit je elegantní formou průměrnému čtenáři; a to vše na pár desítkách stran textu. Jak autor sám přiznává - s některými věcmi (např. pojmem Ulyxes) měl průběžně celkem problém. 

 

Ale to se přece nedá všechno naučit …

Neučte se to, učení je pro blbce. :) Umějte to vše bez učení…

Teď vážně. Učit se nazpaměť všech 128 triků a obranu proti nim, tzv. protitriky, by v dnešní hektické době nebylo asi dvakrát efektivní. Navíc by to neposkytovalo žádnou obranu proti trikům budoucím, novým a vylepšeným.  Tak co s tím? To je právě hlavním přínosem této knihy. 

Autor říká, že všechny řečnické triky, včetně těch budoucích, ještě nenarozených, jsou vlastně pouze jedním, jediným trikem. Přesněji řečeno: mají stejnou podstatu. Autor uvádí analogii s Archimédovým zákonem. Znáte ho, ne? „Těleso ponořené do tekutiny …. “ A úplně stejně je to s „trikovým zákonem“ (čítající cca 15 vět – v knize „překvapivě“ též uveden). S jeho znalostí lze proti konkrétnímu triku (i v budoucnu objevenému), snadno odvodit protitrik. Jakousi esencí tohoto trikového zákona je potom tzv. multimetodická tabulka řečnických triků, kam autor jednak přehledně začlenil výše uvedené triky, ale také ponechal čtenářům prostor pro začlenění triků budoucích (resp. těch, které ještě nebyly popsány). Z multimetodické tabulky lze navíc také poměrně jednoduše triky budoucí odvozovat. Autor sám uvádí 3 příklady, které si lze snadno představit v běžné komunikační praxi.

 

Co v knize ještě najdete?

Další zajímavé věci. Namátkou:

  • důkladnější rozbor určitých druhů trikaření, např. trikaření s hlasitostí argumentace, trikaření s politickým postavením mluvčího … a jeden z nejdrsnějších triků vůbec: negligace možnosti srovnávat,
  • sebetriky, tj. když trikaříme sami sebe a vrýváme si do mozku předsudky,
  • zajímavé srovnání triků a protitriků s fyzickou sebeobranou,
  • ale také třeba zmínku o dezinformačních webech,
  • problematiku reklamy a image – kdy jde o férové sdělení a kdy o svinskej klam,
  • pár zajímavostí o zakladateli politologie:  Niccolo Machiavelli.

 

A co v ní nenajdete

Autor uvádí, že veškeré protitriky si lze odvodit pomocí psychovzorců (pár slov o nich v knize také je, ovšem pro ucelenější vhled do problematiky musíte zapátrat jinde), ale v podstatě jsem v knize nenašel žádný názorný příklad. Což zřejmě souvisí s tím, co bylo uvedeno v předchozím souvětí.  Pokud ovšem za nový psychovzorec nepovažujeme také know-how o porušení míry (trikem) a jejím narovnání (protitrikem). Pak by to bylo ok.

Je mi jasné, že většina čtenářů nad mojí následující připomínkou moc plakat nebude: Ale přesto si myslím, že by bylo dobré alespoň naznačit, jak autor došel od stylu systému jednotlivých soustav triků až k trikovému zákonu.  V knize to působí dojmem, jako kdyby se Newtonovi sesypal na hlavu rovnou celej ovocnej sad.

Ještě k těm psychovzorcům:

Myslím, že by nebylo úplně od věci vytvořit něco jako: „Myslíme v psychovzorcích“. Knihu (mohla by být i s cvičebnicí), která by zasvětila začátečníky do toho, jak tuto věc používat v každodenní praxi. Nemyslím, že je snadné s nimi ihned po nastudování jejich definic v praxi mistrovsky žonglovat a využít tak jejich potenciál skutečně naplno.

 

Celkové hodnocení

Na férovku?

Autorovu oblíbenou, často používanou frázi, že s jeho objevy XYZ se vývoj posune kvalitativně zhruba o tolik, o kolik se posunul vývoj od psacích strojů směrem k počítačům, jsem v minulosti bral tak trochu s rezervou. Mezilidskou komunikací se na profi úrovni nezabývám, ale každodenně v ní žiju a zajímám se o ni. Když však zavzpomínám a porovnám vše, co jsem se od řady zahraničních autorů v této oblasti dozvěděl, s tím, co prezentuje autor této knihy, přijde mi, že autor je tak o level nad nimi. Z mých vlastních zkušeností dávám autorovi v podstatě zapravdu v tom, že „moderní“ svět funguje z valné části na úrovni metod a nikoliv multimetod. Odborníci, mágové, guruové jakoby postupovali taxativně, případ od případu, … snad nikdy jsem nezaznamenal, že by někdo jiný kromě Davida Grubera přišel s nějakým obecně platným, v praxi dobře fungujícím vzorcem.

Kniha je napsána čtivým, lidsky snadno srozumitelným jazykem s množstvím důležitých zarámovaných poznámek a schémat (které na můj vkus působí poněkud až moc zdobně). 

 

Knihu proto jednoznačně doporučuji všem, kteří se v oblasti mezilidské komunikace chtějí posunout dopředu.

Pardon – už jsem s recenzí u konce a ještě jsem nejmenoval autora té trikové a protitrikové encyklopedie. Ale jistě jej uhodnete sami :).

 

Autor: Michal Konopa | středa 14.11.2018 17:38 | karma článku: 36,15 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Michal Konopa

Time management - od historie k novému systému pojmů - recenze

„Nejcennější v našem životě je čas ... Nikdy jej totiž nemůžeme vrátit. Náš úspěch a spokojenost v životě závisejí do značné míry na tom, jak dokážeme využít čas potřebný pro příjem informací ...

4.12.2019 v 19:38 | Karma: 27,20 | Přečteno: 864x | Ostatní

Michal Konopa

Pár posledních slov pro rozumné drahošovce a ještě nerozhodnuté

Tento článek jsem se rozhodl napsat po zhlédnutí úterní debaty na Primě, která svým netradičním formátem sice trochu připomínala televizní estrádu, zároveň však odhalila zajímavé skutečnosti ...

25.1.2018 v 9:19 | Karma: 39,45 | Přečteno: 1894x | Diskuse| Politika

Michal Konopa

Potkanova odpověď

Tento článek je mou reakcí na článek kolegy blogera Davida Vlka: „Smrt Havlova přítele zase vylákala potkany z kanálů“.

27.9.2017 v 16:58 | Karma: 38,49 | Přečteno: 1799x | Diskuse| Ostatní

Michal Konopa

Karma? Děkuju, nechci.

Na první pohled trochu debilní myšlenka, avšak má své opodstatnění. Karma a karmování může být v určitých ohledech problematické.

17.7.2017 v 10:45 | Karma: 14,44 | Přečteno: 431x | Diskuse| Hyde park

Michal Konopa

Inteligentní vnímání světa z české dílny

Předem upozorňuju, že následující text není žádnou objektivní analýzou, ale čistě souhrnem mých vlastních pocitů z jednoho zajímavého dílka, které vyšlo teprve nedávno. Místy bude text silně politicky nekorektní, hrubý, sprostý,

4.7.2017 v 10:16 | Karma: 28,04 | Přečteno: 848x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Idealista a maximalista snažící se o rozumný kontakt s pevnou zemí. Se zálibou v hledání efektivních řešení problémů všeho druhu a překonávání skutečných výzev a hranic vlastních možností. Mám za to, že k dosažení i těch největších životních cílů lze dojít efektivní, pohodovou cestou bez toho, aniž by byl človek nucen jednat v rozporu se svými zásadami. Jasně, ne každý den je posvícení, ale bez alespoň špetky toho neurčita by život byl asi pěkná nuda. Oblíbený citát: "„Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac.

Seznam rubrik